Werken in Frankrijk & de zorgverzekering

Wanneer je in Frankrijk aan het werk bent, profiteer je automatisch van een zorgverzekering in Frankrijk. Je bent dus sowieso verzekerd voor de zorg in Frankrijk! Je hoeft niets meer af te sluiten. Je zou dus eigenlijk 'dubbel verzekerd' zijn. Zowel in Frankrijk als in Nederland of BelgiĆ«. 


Nederlandse zorgverzekering

Hoe zit het dan met de Nederlandse verzekering? Volgens de basisregels vervalt jouw recht op zorg in Nederland op het moment dat je in het buitenland werkt. Zelfs als je in Nederland blijft wonen, zoals bij jou het geval is. Je moet je dan verzekeren in het land waar je werkt (dit is dus al geregeld) en je kunt dan de verzekering in Nederland opzeggen. 


Je hoeft niets te doen, maar ik kan me voorstellen dat je liever geen geld uitgeeft aan je verzekering in Nederland als dat niet nodig is. Hoe zeg je de verzekering op?


Stap 1: Bellen met de verzekering

Bel met de verzekering en overleg of het voldoende is om jouw Franse arbeidscontract op te sturen als bewijs. Zij zorgen dan verder dat de verzekering voor deze periode wordt stopgezet. Als dat niet zo is, bespreek dan stap 2 met ze. 


Stap 2: Indien nodig, vraag extra bewijs op bij de SVB

Accepteert de verzekering het contract niet als bewijs? Dan vraag je bij de SVB een 'onderzoek WLZ' aan. Je kan dit aanvragen via DigID. Vergeet niet je contract mee te sturen met de aanvraag. Dit onderzoek wordt op z'n vroegst gedaan op jouw eerste werkdag, dus je krijgt tijdens de zomer het bewijs dat je geen zorgverzekering in Nederland nodig hebt. De verklaring die je krijgt stuur je alsnog naar de zorgverzekering. Zij moeten dan jouw stopzetting accepteren. 


Het is dus even wat werk, maar het levert je toch een extra voordeel en dus extra zakcentje op. 


Heb je zorg nodig, dan helpen we je graag verder. Bel dan even met kantoor, dan zorgen we ervoor dat de juiste papieren voor je klaarliggen. 


E10X formulieren

In principe is er geen extra papierwerk nodig dan wat hierboven is beschreven. Alleen in uitzonderlijke gevallen is dit zo. Je komt daar pas achter op het moment dat je ook zorg in Frankrijk nodig hebt. We helpen je dan natuurlijk meteen verder.


Toeslagen in Nederland

Wanneer je geen zorgverzekering meer hebt in Nederland, vervalt ook je recht op zorgtoeslag. Andere toeslagen blijven over het algemeen gewoon bestaan, want je blijft in Nederland wonen. Check deze pagina op de site van de belastingdienst voor alle info.